Sunday, February 10, 2013

Tamron 90mm f2,8 VC


Tamroni valgusjõulised fikseeritud fookuskaugusega objektiivid on tuntud oma terava pildi ja hea kontrastsuse poolest. Esimene 90 mm f 2,8 mudel on hinnas makro- ja portreepildistajate seas. Uuendatud 90mm f 2,8 mudel on varustatud värinastabilisaatoriga, mis teeb pildistamise kehvades valgusoludes lihtsamaks. 


Objektiiv sobib nii crop- kui täiskaaderkaamera ette ja seda on saada Canonile, Nikonile ja Sonyle. Mina katsetasin seda Canon 1D mark IV kere ees.

Objektiiv on ilmastikukindel. Bajoneti ümber on kummist tihend, mis väldib tolmu ja niiskuse sattumist kaamera sisse. Pikkus teravustamisel ei muutu, esilääts ei keerle. Teravustamine toimub korpuse sees ja on väga vaikne ja kiire. 

Korpuse peal on kolm nuppu:

Kolmeastmeline lüliti, millega saab teravustamisvahemikku piirata. Kasutada saab seda 0,3-0,5m; 0,5m - lõpmatus ja full (0,3m-lõpmatus) režiimil.  See on abiks näiteks lähivõtete tegemisel - saad teravustamisvahemiku lukustada 0,3-0,5 meetri peale ja vältida seda, et objektiiv hakkab fookust jahtima terves ulatuses. 

Nupp stabilisaatori sisse ja välja lülitamiseks.

Autofookuselt manuaalfookusele lülitamise nupp.


Manuaalse teravustamise rõngas on lai, kummise kattega ja igati käepärane. Manuaalsele teravustamisele saab üle minna igal ajal, ka siis, kui lüliti on AF režiimi peal.

Lähim teravustamiskaugus on 30 cm, objektiiviga saab teha 1:1 suuruses lähivõtteid.

Objektiivi mõõdud on 76,4 x 122,9 mm ja  kaal 550 grammi. Filtrikeere on 58 mm. 

Pildikvaliteet on väga hea - kromaatilist aberratsiooni ei esinenud ühelgi pildil. Samuti ei täheldanud moonutusi pildi servades. Lahtise avaga pildistamisel esineb nurkades mõningane tumenemine, mis kadus alates avast 5,6. Maksimaalselt lahtise ava juures jätab teravus veidi soovida, aga juba ava 3,2 kasutamisel on pildid väga teravad. 

Objektiiviga kaasa tuleb varjuk, mida on mõistlik esiklaasi kaitsmiseks ja sisepeegelduste tekke vältimiseks kogu aeg ees hoida. Selle objektiivi puhul küll pigem esimesel põhjusel, sest Tamroni uus eBAND vääristus võitleb peegelduste tekkega väga edukalt. Tänu sellele on piltide kontrastsus hea ka näiteks vastu valgust pildistamisel.


Uue Tamron 90mm f 2,8 peamine eelis vana mudel ees on vaikne ja kiire teravustamine. Väga harva juhtus, et objektiiv hakkas teravust jahtima, olgugi, et suurema osa ajast kasutasin seda nii, et teravustamisvahemik ei olnud piiratud. Värinastabilisaator teeb head tööd ja on kindlasti abiks fotograafile, kes ei armasta statiivi kasutada. Katsetasin pildistamist säriajaga 1/40 sec, mida ma muidu kunagi ei tee ja pilt tuli terav!  Teravus ja kontrastsus, mis juba vanal mudelil olid väga head, ei valmistanud ka uue mudeli juures pettumust.


Valgusjõuliste objektiivide puhul ei saa rääkimata jätta ka ebateravast alast. Tamron 90 f 2,8 VC suudab objekti väga hästi ümbritsevast eraldada ja loob taustale kauni bokeh.

Järgnevalt mõned pildid, mis ma selle objektiiviga tegin:



F 2,8; 1/80 sec; ISO 320


F 3,2; 1/125 sec; ISO 400



F 2,8; 1/60 sec; ISO 500


F 2,8; 1/80 sec; ISO 320


F 13; 1/125 sec; ISO 100


F 3,2; 1/40 sec; ISO 800


F 3,2; 1/60 sec; ISO 500 


F 2,8; 1/80 sec; ISO 500

Tamron 90 mm F 2,8 VC sobib suurepäraselt portreede pildistamiseks ja makrofotograafiaks. Tänu värinastabilisaatorile võid julgelt kuni 3 stoppi pikemat säriaega kasutada ja saad teravad pildid ka hämaral ajal.  Teravustamine toimub väga vaikselt, kiiresti ja pildikvaliteet on eeskujulik.

Miinustena toon välja selle, et maksimaalselt lahtise ava juures pole teravus nii hea kui mõnel teisel Tamronil ja ka hind on küllaltki krõbe.

No comments:

Post a Comment